По време на пандемията от Covid-19 две от нещата, които постоянно

...
По време на пандемията от Covid-19 две от нещата, които постоянно
Коментари Харесай

Учени изобретиха маска, която тества срещу Covid-19

По време на пандемията от Covid-19 две от нещата, които непрекъснато текат като информация в ефира и рапсодия от всеки представител в града, са да носим маска (любим аксесоар в летните жеги) и да се тестваме, в случай че се усещаме заболели.

Екип от учени от Харвард са решили да допринесат за наклонността да трансформираме Sci-fi филмите в действителност и са комбинирали тези 2 носещи колони на пандемичния обичай.

Те са изобретили дребен биосензор, който се закача на маската и може да свърши работата на цяла лаборатория.

Тези, които го носят, дишат в маската си от 15 до 30 минути, натискат бутон върху датчика и до 90 минути резултатът от теста излиза като чертичка от тест за бременност, написа Insider.

„ Всеки, който има тази диагностицираща маска, освен че пречи на вируса да се популяризира, а също по този начин извънредно бързо открива дали e притежател “, съобщи Питър Нгуен, откривател в института „ Вис “ към Харвард.

Технологията би могла да се употребява за всеки патоген.

Сензорът е основан въз основата на минали изследвания на Джим Колинс, член на Централния факултет на института и старши създател, който е пионер в лиофилизираната (сублимационно сушене) безклетъчна технология. Лиофилизацията работи на правилото на замразяването на продукта с понижаване на налягането в околната среда, тъй че после  замръзнала вода в него минава непосредствено от твърдо в газообразно положение.

За да сътвори датчика, екипът е извлякъл и лиофилизирал молекулярната „ машинария “, която клетките употребяват да разпознават генетичен материал като ДНК И РНК. Тази информация работи като пръстов отпечатък за датчика, който разпознава вируса, заяви Луис Соенксен от института „ Вис “.

Сензорът се задейства с натиска на бутон, който изпуска малко количество вода, която да рехидратира лиофилизираните съставни елементи.

Същата технология би могла да бъде употребена за идентификацията на различен патоген като например грип. Засичането му е толкоз точно – чак до обособените градивни елементи на ДНК – че може да направи разлика и сред другите разновидности на Covid-19.

Стига ли ви тази доза Sci-fi? Ако да – съжаляваме, само че има още:

Диагностичната система би могла да бъде интегрирана непосредствено в самата тъкан и по този начин даже няма да ма потребност от датчик.

Соенксен споделя, че технологията би могла да бъде прилагана по доста метод – през военни костюми, които могат да засекат рискови химикали до лабораторно облекло, което тества за устойчиви на медикаменти бактерии.

Създаването на диагностициращо устройство вътре в защитната маска за лице би могло да отстрани доста бариери пред тестването в действително време.

Учените обявиха, че тестовата сензитивност е сравнима със златните стандарти на RT-PCR тестванията и извежда резултатите релативно бързо. Устройство също по този начин не е изключително скъпо. Като изключим опаковката, производството на прототипа коства 5 $, а финалният артикул би могъл да бъде изработен за даже по-малко.

Екипът към момента чака комерсиални сътрудници, които да им оказват помощ с производството на датчика, тъй че не очаквайте да го видите по рафтовете от на следващия ден.

 
Делта разновидността: 3 таблици, които илюстрират разпространяването му
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР